14 augustus 2015

Hoe gaat het nu?

Het is inmiddels twee weken (en een dag) geleden dat ik bij de diëtiste ben geweest en het gaat goed. De eerste paar dagen was ik - zoals ik in het vorige blogbericht schreef - nog wel heel erg met eten bezig, maar dat is nu eigenlijk niet meer het geval. Natuurlijk snak ik af en toe nog best naar iets lekkers of vind ik het lastig als een van de anderen een lekkere koek, snoep of chips in mijn bijzijn eet, maar ik doe er niet meer aan mee en maak bewustere keuzes. Dat is soms best lastig hoor. Ik ben namelijk het type zien eten, doet eten. Ik wil echter niet zo ver gaan dat de rest van mijn gezin geen ongezonde dingen meer mag eten - die keuze is aan hen - dus probeer ik er niet te veel bij stil te staan als zij voor mijn neus of naast me op de bank iets lekkers eten.

Als ik echt zin heb om te snoepen, dan voeg ik een handje Callebaut chocolade drops aan mijn tussendoortje of ontbijt toe. Uiteraard doe ik dat niet elke dag, maar alleen als ik echt zin heb in iets lekkers of als ik het 'verdiend' heb. Zo kan het zijn dat ik na het fietsen een bakje Griekse yoghurt met fruit neem en daar wat chocolade aan toevoeg.....mmmm!


Sinds mijn bezoek aan Janneke eet ik vooral brood tussen de middag en dat terwijl ik het laatste jaar nauwelijks brood at. Niet omdat ik geen brood lust, maar ik was een beetje uitgekeken op het 'kleffe' brood en kreeg vaak snel weer trek. Bij voorkeur eet ik zuurdesembrood van mijn broer die eind maart zijn eigen bakkerij Peter Bakt Brood heeft geopend, maar aangezien hij drie weken is gesloten in verband met vakantie eet ik volkorenbrood van de gewone bakker. Dinsdag a.s. gaat de bakkerij gelukkig weer open.

Omdat ik dus vaak snel trek krijg na het eten van brood zorg ik ervoor dat mijn boterhammen goed belegd zijn.


Toch wil ik voor de lunch nog andere alternatieven bedenken, want ik wil gewoon niet elke dag brood eten. Ik wil weer meer salades eten, want dat beviel me altijd erg goed.

Zoals ik al zei, maak ik bewustere keuzes als het om eten gaat. Afgelopen zondag ben ik met m'n meiden naar Utrecht geweest. Zij wilden graag lunchen bij McDonalds. Normaal gesproken, ben ik al niet zo gek op het McDonalds voedsel, maar nu wil ik het helemaal niet eten. Uiteraard hoeven zij niet te 'lijden' onder mijn gezonde voedingspatroon, dus zijn we eerst naar McDonalds gegaan. Daarna zijn we voor mijn lunch naar Yoghurt Barn gegaan. Daar koos ik de Brownie Bango...yoghurt met brownie, mango en walnoten, maar in plaats van brownie nam ik blokjes pure chocolade als topping. De Yoghurt Barn is echt een aanrader!


Het advies van Janneke om meer te bewegen, heb ik niet in de wind geslagen. De dag na onze afspraak zat ik meteen op de fiets en dat probeer ik nu om de dag te doen. Deze maand heb ik er al 9 ritten op zitten. Ik heb meer kilometers gefietst dan ik ooit in een maand heb gedaan.

Toen ik eind september het plan had opgevat om te gaan fietsen, kocht ik een Specialized Vita Elite Disc fiets. Ik wist niet of ik het fietsen echt leuk zou vinden en wilde niet meteen een dure racefiets en alle toebehoren kopen, dus koos ik voor de sportieve Vita Elite. In het begin fietste ik in mijn normale sportkleding, gympen en zonder helm. Al gauw kocht ik wielerkleding, een helm (wel zo veilig!) en fietsschoenen die je vastklikt op je pedaal.

De Vita Elite is een fijne fiets, maar echt lange ritten heb ik nooit met die fiets gemaakt. Ik heb een keer 40 km gefietst, maar dat was echt een uitzondering. Meestal fietste ik tussen de 18 en 25 km. Dat ik korte afstanden fietste, had vooral te maken met een tintelend gevoel in mijn vingers. De ene keer kreeg ik dat al bij 10 km, de andere keer bij 15 km, maar elke rit had ik er last van. Dat is erg oncomfortabel en zorgde ervoor dat ik dus bijna geen lange afstanden fietste.

Vorige week had Eric zijn fiets weggebracht voor onderhoud en afgelopen maandag kon hij hem ophalen. Ik ben meegegaan om te kijken naar een racefiets. Het is niet bij kijken gebleven. Ik stapte de deur uit met een nieuwe fiets....een Specialized Ruby Comp. Hetzelfde merk, maar nu dus een echte racefiets.


De dag erna heb ik meteen een ritje gemaakt. Eric moest eigenlijk een intervaltraining doen, maar uiteindelijk hebben we samen een rondje Schoonhoven gefietst. Dat was meteen mijn langste en snelste rit ooit. Niet eerder fietste ik met zoveel gemak 42 km. Rond de 27 km kreeg ik wat last van tintelende vingers, maar dat gevoel was snel over. Op deze fiets kan ik - door het racestuur - meerdere houdingen aannemen en dat zorgt voor een meer ontspannen fietshouding. Ik ben blij met m'n aankoop en weet zeker dat ik veel plezier van de fiets zal hebben.


De calorieën die ik volgens RunKeeper verbruik tijdens het fietsen neem ik altijd met een korrel zout, want het verbruik is altijd aan de hoge kant. Ik registreer mijn ritten ook in Strava en volgens Strava heb ik tijdens deze rit van 42 km 'maar' 778 calorieën. Dat lijkt me iets realistischer.

Heeft een gezonder eetpatroon en meer beweging ook resultaat opgeleverd? Ja! In de eerste week ben ik 1,2kg afgevallen en afgelopen week 0,5kg. Dat is een goed begin, maar ik wil er nog zeker 12,5kg af hebben, dus ik heb nog even te gaan.

Hoewel ik aardig gewend ben aan mijn nieuwe eetpatroon en blij ben met mijn gewichtsverlies ben ik nog niet helemaal overtuigd dat dit het eetpatroon is dat ik de rest van mijn leven wil volhouden. Ik wil af van het calorieën tellen. Ik houd mijn maaltijden en tussendoortjes nu bij in MyFitnessPal, maar dat wil ik niet blijven doen. Als je gewoon gezond en onbewerkt voedsel eet en regelmatig beweegt, dan is het tellen van calorieën volgens mij helemaal niet nodig. Voor m'n vakantie was ik gaan minderen met het eten van vlees, maar nu eet ik weer dagelijks vlees en vleeswaren. Daar wil ik dus weer verandering in brengen. Dinsdag a.s. heb ik weer een afspraak met Janneke en ik zal haar nog om wat tips vragen.

Ik wens jullie een fijn weekend.

4 opmerkingen :

 1. Interessant! Ik ben me ook aan het oriënteren naar gezonder eten. Vooral minder bewerkt eten en meer groente en fruit. Deze week ben ik weer begonnen met het eten van salades bij de lunch. Daardoor eet ik nu de helft minder brood als anders bij de lunch. Vlees en vleeswaren eet ik al minder (halve porties). En ik wil graag stoppen of in ieder geval drastisch minderen met suiker. Ik ben benieuwd hoe het eten op deze manier jou bevalt! Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig!!!
  Bespreek je twijfels over dit diëet en de toekomst met de diëtiste. Niet het afvallen is het probleem, maar hoe houd je het de rest van jouw leven vol qua eten én qua beweging.
  Helaas hebben veel mensen én veel zogeheten diëetdeskundigen daar nog geen goede oplossingen voor gevonden. Anders vielen niet zoveel mensen na een geslaagde afvalperiode weer terug.
  Geniet nu van gezond eten en leven en zoek voor jezelf naar een balans die je tot in lengte van jaren kunt vasthouden.

  Succes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Neee... Calorieën tellen moet je niet blijven doen! Maar nu misschien wel bewuster calorieën tellen, goed analyseren hoe je je voelt bij wat je eet en als je beweegt. Dat helpt je denk ik straks om onbewust de juiste keuzes te maken. Nu nog even doorzetten, maar het komt vast goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jij bent lekker bezig! Misschien kan je met deze recepten iets doen?
  www.supersnelgezond.nl

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je reactie! Thank you for your note!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...