19 februari 2015

Oeps!

Vorige week wilde ik 's avonds nog een paar toeren haken aan de chevrondeken van Sanne. Het was al tegen 23.00 uur, maar een paar toeren voordat ik naar bed zou gaan, moest nog wel kunnen. Ik had een paar toeren gehaakt en merkte dat ik - zonder dat het de bedoeling was - aan het begin en einde van de toer aan het minderen was. Ik kon echter niet ontdekken wat ik fout deed. Ik had nergens een steek overgeslagen of per ongeluk twee steken samen gehaakt op een plek waar het niet hoort. Hoe kwam ik dan aan minder steken? Ik heb de gehaakte toeren bekeken, maar ik kon de fout niet ontdekken. Ik besloot de gehaakte toeren uit te halen.

De eerste drie toeren kon ik heel makkelijk uithalen, maar de vierde toer was een ander verhaal. Ik kreeg de draad aan het begin van de toer niet los. Als ik van kleur moet wisselen bij deze deken haak ik aan het eind van de deken een losse en trek de draad erdoorheen en trek de draad dan stevig aan. Omdat ik de draad niet los kreeg, dacht ik dat ik de draad iets te stevig had aangetrokken. Ik prikte een naald in het knoopje in de draad om de draad zo los te trekken, maar helaas.....ook dat werkte niet. Uiteindelijk besloot ik om de schaar er maar in te zetten. De draad kwam nog steeds niet makkelijk los, dus knipte ik nog een stukje met de schaar los. Toen ik een stukje draad verder los kon trekken, zagen de steken van de witte toer er wel heel raar uit. Alsof ze geen bovenkant meer hadden. De steken stonden 'los'. Tot dit moment had ik gewoon niet door wat ik aan het doen was, maar ineens besefte ik dat ik de basis van de deken (de ketting van lossen waar je mee begint) had los geknipt. Oeps! Hoe kon ik zo dom zijn? Waarom had ik niet door dat ik aan de verkeerde kant van de deken verder was gegaan? Ik was gewoon aan de andere kant van de basisketting begonnen. Echt....dit is me nog nooit overkomen. Ik geef het late tijdstip maar de schuld.


Omdat ik dit nog niet eerder had meegemaakt, moest ik even nadenken hoe ik dit kon oplossen. Ik zou natuurlijk de hele deken kunnen uithalen en dan weer opnieuw beginnen, maar dat zag ik niet zo zitten. Ik heb inmiddels ruim een meter gehaakt en dat zou wel zonde zijn van mijn werk, maar als dat de enige oplossing zou zijn, dan had ik het uiteraard gedaan. Ik heb uiteindelijk alle witte steken opgepakt en een toer vasten gehaakt. Het ziet er natuurlijk niet zo uit zoals het zou moeten, maar ik ben er tevreden mee. Het is beter dan opnieuw te moeten beginnen. Ik heb geen idee hoe het er uiteindelijk uit zal zien als er een rand omheen is gehaakt. Ik denk dat de schade wel mee zal vallen. Het is in ieder geval een goede les voor de volgende keer. Leg het haakwerk aan de kant als je er niet uitkomt, ga lekker slapen en kijk er de volgende ochtend met een frisse blik naar!


Na het herstellen van de basis heb ik weer een paar toeren gehaakt....aan de goede kant!


12 opmerkingen :

 1. Oh jeeee.... da's een klein drama, maar gelukkig heb je het op kunnen lossen.
  Wel herkenbaar; laat op de avond, nog een klein stukje haken (omdat het zo leuk is) en dan een foutje maken, omdat je eigenlijk moe bent, minder geconcentreerd, het niet meer zo goed ziet enz. enz.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg he? Ik heb m'n lesje wel geleerd en zal nu voortaan extra goed opletten of ik wel aan de juiste kant verder ga. ;-)

   Verwijderen
 2. Oh wat zal je gebaald hebben Ingrid! Gelukkig heb je het redelijk kunnen herstellen. Soms wil ik 's avonds ook nog een stukje haken, maar ben meestal te moe en dus doe ik het toch maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kun je wel zeggen, Vera. Toen ik eindelijk doorhad, wat ik had gedaan, mompelde ik ook even iets heel lelijks. ;-)

   Verwijderen
 3. Ooh , wat is dat balen!!! Maar het is typisch iets wat ons allemaal wel eens gebeurt op die manier. De kunst is dan om het weer goed op te lossen en dat heb je prachtig gedaan!!!
  Bedacht ik nog, toen ik las dat je die ene toer vasten er wat anders uit vond zien; je kunt er nog met roze een toer stokjes op haken. Maar misschien is de rand die nog gaat komen voldoende!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je compliment, Nelleke. Ik weet niet of ik het anders op had kunnen lossen, maar ik ben er wel tevreden mee. Ik wil de deken eindigen met twee toeren wit en dan haak ik daar denk ik ook een rand vasten in roze op, zodat de eerste en laatste toeren van de deken hetzelfde zijn. En de eerste toer van de rand rondom de deken zal in dezelfde kleur roze zijn, zodat het hopelijk zo min mogelijk opvalt.

   Verwijderen
 4. Echt balen als je snel nog even stukje wilt haken en dan zo aan het worstelen moet. Fijn dat je jouw haakwerk niet helemaal hebt uitgehaald en een oplossing hebt gevonden. Dit probleem zal je niet snel nog een keer overkomen, denk ik.
  Nu lekker genieten van het haken. Zo te zien wordt de deken prachtig.

  Groetjes, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk ook niet dat het nog een keer zal gebeuren, Margaret. Ik heb m'n lesje wel geleerd. ;-)

   Verwijderen
 5. Ach nee! Ik hield mijn adem in terwijl ik je blog las, waarop vriend zei 'is er iets ergs?' ;) Gelukkig heb je het mooi op kunnen lossen, het wordt een prachtige deken!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeetje ik zou echt even een klein paniek momentje hebben! Ik vind het echter zo nog wel mooier dan een daadwerkelijke lossenketting!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo'n paniekmomentje had ik ook wel heel even hoor, maar gelukkig is het goed gekomen.

   Verwijderen

Bedankt voor je reactie! Thank you for your note!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...